محل کار

هفت سین صنعتی در محیط کار

هفت سین صنعتی ، یا آنچه در ژاپن به سیستم ۵s و در کشورهای پیشرفته صنعتی غرب به HOUSE KEEPING معروف شده ، مجموعه ای از معیارهایی است که رعایت و اجرای آن موجب ارتقاء کیفیت محیط کار می شود.
برای نظام هفت سین صنعتی مزایایی قایلند که عمده آن ها به شرح زیر است :
• بالا رفتن روحیه و علاقه مندی به محیط کار
• بهبود ایمنی و بهداشت محیط کار
• کاهش میزان خرابی ماشین آلات
• کاهش هزینه ها
• افزایش راندمان و کارایی
• تثبیت و بهبود کیفیت
• اعمال و بهبود روش کنترل های مدیریتی به مدد مشارکت جمعی و تقویت خود کنترلی همه همکاران

نظام هفت سین صنعتی پاسخ به حل مسایلی است که بدون درگیر شدن و پیگیری مشترک مدیریت و فرد فرد کارگران و کارمندان میسر نیست . در اینجا به شرح مختصری از هر یک از این (( سین )) ها می پردازیم .

۱ – سوا کردن غیر ضروری از ضروری
منظور از این معیار ، تشخیص وسایل ضروری از غیر ضروری و دور کردن وسایل غیرضروری از محیط کار است .

۲ – سامان دادن و مرتب چیدن
منظور از این مورد ، محل و روش مناسب نگهداری و چیدن لوازم ، تجهیزات و ابزار کار در انبار یا در ایستگاه کاری به منظور آسانی و راحتی دسترسی و برگرداندن آن هاست .
.
۳ – سپیدی و پاکیزگی
پاکیزگی از دو چیز حاصل می شود :
۱ – کثیف و آلوده نکردن و ریخت و پاش نکردن .
۲ – پاکیزه نمودن قسمت های کثیف و آلوده و جمع و جور کردن .
برنامه هایی مثل گردگیری ۳ دقیقه قبل از شروع به کار ، پاک کردن محیط اطراف دستگاه در فاصله تنفس یا پایان شیفت کار ، نظافت هفتگی دستگاه و محیط کار ، نظافت و کنترل ماهانه عمومی کارگاه توسط همه کارکنان کارگاه و نظیر این برنامه های منظم و متناوب برای پاکیزگی .
نظافت و بهداشت شخصی کارکنان مانند نظافت لباس کار ، کفش کار ، استفاده از حمام ، استفاده به موقع از دستکش و سایر لوازم کار مثل عینک ، گوشی ، ماسک و نظایر آن .
۴ – سعی در حفظ وضع مطلوب
اطمینان از اجرای معیارهای مراحل قبلی برای رعایت سلامتی و ایمنی و زیبایی محیط کار .

۵- سازمان یافتگی و انضباط کاری
انضباط کاری ، یعنی؛ رفتار و انجام کارهای تعریف شده در محیط کاری که زندگی و کار دسته جمعی را برای یک گروه زیاد از انسان هایی که وظایف مختلفی بر عهده دارند ، مطبوع و آسان کند .
وقت شناسی ، رعایت کامل دستورالعمل ها و مقررات ، حفظ احترام متقابل ، انجام به موقع و طبق استاندارد تولید ، تعمیر ، نظافت ، حفظ ظاهر آراسته ، استفاده از وسایل و تجهیزات ایمنی ، رعایت سلسله مراتب ، عدم ایجاد درگیری لفظی و غیر لفظی با همکاران و رعایت بسیاری دیگر از نکات اخلاقی و رفتاری از جمله معیارهایی هستند که در این (( سین )) مورد نظر است.

۶- سخت کوشی و با تمام نیرو کارکردن
مشارکت هر چه بیشتر کارکنان در تعیین هدف و روش انجام کار ، احساس مسئولیت در انجام درست و دقیق ، کارآنان را به سخت کوشی تشویق کرده ، موجب جدیت در کار کردن با تمام نیرو و توان آن ها شده ، باعث می شود که فرد ازکار مثل یک فعالیت ورزشی ، هنری و اجتماعی لذت ببرد.

۷- سماجت در کارهای خوب تا سر حد عادت
تلاش درانجام پیوسته کارهای خوب تاحدی که به صورت یک عادت درآید. با این (( سین )) آخر ، ما می توانیم پنج سین اول را با استمرار به اجرا در آوریم .

*****

آنچه در اجرای هفت سین صنعتی مثل اجرای هرپروژه مدیریتی دیگر اهمیت دارد ، این است که :
 ویژگی های سودمند کار مورد نظر را تشریح کنیم .
 آن را به صورت یک هدف و اعتقاد مشترک برای همه کارکنان در آوریم .
 از امور آسان تر که نفع عمومی نیز در آن هاست ، شروع کنیم .
 همه را در موارد لازم آموزش دهیم .
 در اجرا جدی باشیم و خود بیشتر از همه درگیر شویم و آستین بالا بزنیم .
 برنامه ریزی کنیم و با برنامه جلو برویم .
 حاصل اجرا را مرتب کنیم و فرایند کار را اصلاح کنیم .
 در همه موارد ، کارکنان را مشارکت دهیم .
 در مسیر کار ، از تشویق و کارهای فرهنگی کمک بگیریم .
 در اجرای کار ، سماجت و پیگیری کنیم ، گزارش بخواهیم و تحلیل و نتیجه گیری کنیم .
 کارکنان را با دادن اطلاعات صحیح و واقعی در جریان پیشرفت کار قرار دهیم .
 ارزشهای تحقق یافته را به خارج از کارخانه و به جامعه اطراف خود سرایت دهیم .
منبع :
portal.farsedu.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا